” Kot refleksoterapevtko me seveda zanima tudi obrazna refleksologija, zato sem zadnjih par let veliko raziskovala. Na obrazu obstaja veliko različnih podob refleksnih con iz različnih šol. Dien Chan je vietnamska metoda, ki združuje zemljevide obraznih refleksnih con z BQC točkami, ki jih je odkril vietnamski akupunkturist prof. Châu, izvor znanja pa je črpal iz originalne tradicionalne vietnamske tehnike Dien Cham. Dien Cham so kasneje uporabile tudi druge šole in jih nadgradile s svojimi znanji oz. z znanji od drugih starih ljudstev. Tako je recimo najbolj znana v Sloveniji Obrazna refleksoterapija Sorensensistem®, katere sestavni del je tudi Dien Chan. Zagotovo pa ni edina refleksoterapija v svetu. V sosednji Italiji so tudi razvili Dien Chan Zone® šolo, ki je podobna Dien Chan obrazni multirefleksologiji. A Dien Chan obrazna multirefleksologija je metoda, ki jo je razvil vietnamec in v kateri je združil tudi znanje yin in yanga, ter razvil primerna orodja za delo na obrazu. Malo drugačen pristop pa ima Obrazna refleksologija – Bergman metoda® , katere ustanoviteljica je Ziggie Bergman in v svetu še ni tako poznana. V svetu zagotovo obstaja veliko šol, ki so združili različna znanja v svojo metodo, naštela sem vam štiri najbolj znane metode. Jaz nisem licencirana izvajalka nobene izmed naštetih šol, ki so svoje znanje zaščitile (®). Opravljen imam osnovni tečaj obrazne refleksne masaže pri Lone Sorensen in osnovni tečaj Dien Chan. Uporabljam orodja Dien Chan in znanje poglobljeno črpam iz tuje literature, ki je na voljo, ter poglobljeno raziskujem. Zato vabljeni, da preizkusite Dien Chan obrazno multirefleksno masažo.

KAJ JE DIEN CHAN?

Dien pomeni obraz in površino, Chan je nov koncept za zahodni um in pomeni diagnozo in zdravljenje naenkrat. Dien Chan je je vietnamska obrazna refleksologija, ki izvira iz vietnamske tradicionalne protibolečinske metode Dien Cham.

Tako kot nam refleksologija prikazuje človeško telo projicirano na podplatih ali dlaneh, tako nam multirefleksologija – Dien Chan prikazuje projekcije na obrazu. Za razliko od drugih tehnik refleksologije, ima Dien Chan več kot 30 projekcij, ki jih imenujemo diagrami projekcije in ta način vpogleda na obraz ustvarja Multirefleksologijo.

Čeprav Dien Chan temelji na principu refleksologije, pa ima večsmerni značaj ravno zaradi teh različnih projekcij.

Multirefleksologija – Dien Chan ne nadomešča ali zavrača nobene druge tehnike ali zdravila; ampak nasprotno – dopolnjuje, neguje in poživlja zdravljenje zaradi svoje moderne, tridimenzionalne in holistične vizije.

Dien Chan je pomirjujoča metoda, čeprav na trenutke lahko boleča, ima pa takojšen rezultat in se lahko kombinira z vsakim tradicionalnim zdravljenjem. V Dien Chan uporabljamo orodja, tako da masaža največ poteka z orodjem za stimulacijo točk in refleksnih con na obrazu.

KDO JE IZUMITELJ?

Izumitelj metode (leta 1980), prof. Bùi Quôc Châu (po rodu vietnamec), opisuje multirefleksologijo kot terapevtsko kibernetsko tehniko, saj primerja vsako posamezno točko zemljevida s stikalom nadzorne plošče, ker spodbujamo specifična področja obraza, zato da bi se naš proces samoregulacije aktiviral. Takojšnje rezultate dobimo zaradi bližine možganov.

Diagrame refleksije je narisal prof. Bùi Quôc Châu in predstavljajo človeško telo na obrazu iz več zornih kotov. Prav tako pa imamo zemljevid fiksnih točk, ki jih je odkril prof. Châu. Sprva jih je imel več kot 600, nato pa je določil zemljevid 257 uporabnih točk, ki jih imenujemo BQC točke (points).

DIEN CHAN OBRAZNA MULTIREFLEKSNA MASAŽA

Na obrazu imamo refleksne cone in zemljevide telesa iz več zornih kotov. To ni zgolj samo masaža obraza, pri kateri uporabljamo prste in dlani, ampak v Dien Chan uporabljamo posebna orodja. To posebno orodje uporabljamo za masažo, tako da je za osebo sproščujoče in prijetno. Na določenih conah, kjer zaznavamo neravnovesja, pa na BQC točkah uporabimo ‘detektor’, da sprostimo morebitno blokado, kar pa je lahko malce boleče. V splošnem se dotaknem vseh con na obrazu in sproti sproščam napetosti, zato ne postavljam nikakršnih terapevtskih planov, za to nisem usposobljena, niti licencirana.